Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 15 mei 2021

Veelkleurige vlag voor vrijheid voor iedereen

“Mijn motivatie is mijn zoontje van 1. Aan hem geef ik de wereld graag door als een wereld in vrijheid.” Zo kandideerde ik me in Theater Ludens ten overstaan van D66-leden voor de gemeenteraad. Aan die woorden van eind 2017 moest ik denken toen de kleine man vorige week dinsdag bij mij op schoot – vol aandacht en muisstil – zat te kijken naar de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Met inmiddels een tweede zoontje bij ons en een derde op komst is mijn vlam voor vrijheid verre van gedoofd. Ze hebben ‘m juist extra aangewakkerd. Die vlam voor de vrijheid van denken, de vrijheid van uiten en de vrijheid van zijn. Kortom, de vrijheid om simpelweg overal zichtbaar jezelf te kunnen zijn. Dus zonder dat iemand je voorschrijft wie je moet zijn, wat je moet dragen of hoe je moet denken.

In Theater Ludens sloot ik mijn verhaal af met de woorden dat een betere wereld bij jezelf begint. En dat vraagt dus om actie. Hoe klein en bescheiden ook. Precies dat is de reden dat ik samen met de grote kleine man van bijna 5 jaar aanstaande maandag de regenboogvlag in top hijs.

Want maandag is het de internationale dag tegen homohaat. Om aandacht te vragen voor de onwenselijkheid van homohaat in onze wereld. Want zo lang er sprake is van homohaat leven we nog niet in een wereld die vrij is voor iedereen. En leven mijn zoontjes, en leven uw kinderen, naasten en vrienden nog niet in de vrije wereld die ik graag zou willen nalaten.

Een vlag ophangen is een kleine daad. Ik ben me ervan bewust. Maar als iedereen aanstaande maandag op eigen wijze en op eigen schaal meedoet, dan ben ik ervan overtuigd dat een boel van die kleine daden samen een groot verschil kan maken. Doet u ook mee?

Deze column is vrijdag 14 mei gepubliceerd op www.vlietnieuws.nl