Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 20 september 2020

Gemeente bouwt alleen maar te dure huizen

In Vliethaven niet één betaalbare huurwoning; wethouder Kist laat mantra partij los

GroenLinks heeft de eigen doelstellingen voor meer sociale woningbouw losgelaten. Dat bleek tijdens de commissievergadering van 8 september in de gemeenteraad. GroenLinks en kandidaat-wethouder Floor Kist (Wonen) regeren pas vanaf eind augustus mee in Leidschendam-Voorburg. Desondanks zei GroenLinks in te stemmen met het Leidschendamse bouwproject Vliethaven waar bijna 80 dure en heel dure woningen verrijzen.

D66-raadslid Peter van Dolen: “Dit zijn de eerste zure druiven die zichtbaar worden nu GroenLinks meedoet aan dit college waarin de VVD de grootste partij is.”

De afgelopen maanden stemde GroenLinks tegen alle bouwprojecten in de gemeente als niet 30 procent van de geplande woningen in het goedkope segment viel. Nu de partij na een hete zomer vol politieke onderhandelingen deel uitmaakt van het gemeentebestuur blijken de principes vloeibaar.

Van Dolen heeft tijdens de vergadering geen enkel argument gehoord van GroenLinks-raadslid Marie-Christine van de Gronde waarom haar fractie deze politieke draai heeft gemaakt. “Blijkbaar is GroenLinks nu al volledig ingekapseld door de vier andere partijen in het college.” Hij noemt de reactie van Van de Gronde dat zij gelooft in het hart dat het college heeft voor sociale woningbouw ‘deerniswekkend’. “De afgelopen twee jaar heeft dit college weinig tot niets gedaan aan de woningvoorraad. De wachttijd voor een huurhuis is in de tussentijd geëxplodeerd.”

D66-raadslid Van Dolen heeft aangekondigd in de gaten te blijven houden of zij de afspraak van voldoende betaalbare woningen in Leidschendam-Voorburg blijven respecteren. “Het doel voor 30 procent sociale woningbouw per project zal D66 blijven verdedigen zo lang GroenLinks in het college zit.”

Daarnaast heeft D66 gepleit onlangs ook voor een vergelijkbare doelstelling voor middeldure huur- en koopwoningen. “Mensen die nu in een goedkoop huis wonen en best naar iets ruimer zouden willen verhuizen, hebben te weinig keuze in onze gemeente.”