Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 2 juni 2020

Ontwikkelvisie Appelgaarde TOP of FLOP?

“D66 Leidschendam-Voorburg is erg geschrokken van de plannen die het college heeft voor het gebied rondom station Mariahoeve en de Appelgaarde. De tekeningen laten nu een woontoren van X meter hoog zien, bewoners kunnen een auto per twee woningen kwijt en sommige huizen komen op nog geen vier passen van het drukst bereden spoor van Nederland. D66-raadslid Peter van Dolen is kraakhelder in zijn commentaar: ‘Dit is geen sociale maar asociale woningbouw.’ ”

“We hebben veel verontruste reacties van omwonenden gehad die dit plan helemaal niet zien zitten en aangeven dat ze niet zijn betrokken” stelt Peter van Dolen D66. “Dat is wat D66 betreft voorwaarde 1, want het aantal inwoners van deze wijk wordt bijna verdubbeld. Dan mag je verwachten dat de wethouder de huidige bewoners goed meeneemt.”

Daarnaast ziet het plan er op papier mooi uit maar de gemeente gaat de parkeernorm verlagen. Per wooneenheid ongeveer halve auto. Om te voorkomen dat de nieuwe bewoners in de omringende wijken gaan parkeren worden blauwe zones ingevoerd en gaat de gemeente handhaven. Het D66-fractielid is hier helder over: “Dit is wensdenken. Dit bureaudenken gaat niet werken. Deze wijk wordt straks geconfronteerd met een gigantisch parkeerprobleem en deze wethouder en dit college is daar verantwoordelijk voor.”

En dan nog eens het wooncomplex dat staat ingetekend. Van Dolen noemt het geen sociale woningbouw maar asociale woningbouw. “Te bizar voor woorden, de achtermuur komt ongeveer vier passen van het talud af waar de treinen overheen razen. De drukste spoorlijn van Nederland. Dit wordt een wooncomplex zoals we ze kennen uit Amerikaanse films, bijna tegen de rails aangebouwd. Dit mag je mensen niet aandoen. De bewoners trillen straks uit hun woning als de treinen om de drie minuten voorbijrazen.  Dit is asociale woningbouw.”

In het plan staan ook drie in hoogte verschillende woontorens getekend. De hoogste bedraagt ongeveer 60 meter, ongeveer 20 woonlagen. D66 kan zich prima vinden in de plannen om het bestaande complex om te bouwen tot woningen. Maar om daar een toren van 60 meter neer te zetten is wat D66 betreft teveel van het goede. “We hebben een woonopgaaf en moeten bijbouwen, want er is woningnood,” stelt Van Dolen, “maar het moet wel met verstand gebeuren en in goed overleg met omwonenden.”

D66 roept de wethouder daarom op het plan terug te nemen naar de tekentafel. Van Dolen: “Start een intensief samenwerkingstraject met omwonenden en kom met een echt gedragen ontwikkelvisie voor dit stukje van Leidschendam-Voorburg. Want beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”