Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 21 oktober 2019

Veel goede ideeën inwoners over verduurzamen en energiebesparing woningen

Nu het landelijk Klimaatakkoord er ligt, komt de fase waarin het écht spannend wordt. Uiterlijk in 2021 moet Leidschendam-Voorburg voor elke wijk aangeven welke keuzes er gemaakt worden voor de warmtevoorziening van de toekomst. De komende maanden wordt besloten hoe de energietransitie in onze buurten en in onze huizen er uit gaat zien. De opgave is groot: tot 2050 moeten 37.000 woningen verduurzamen in de overgang naar een aardgasvrije en CO2-neutrale toekomst. D66 Leidschendam-Voorburg organiseerde woensdag 16 oktober daarom een debat om wensen, ideeën en plannen van de inwoners op te halen.

 

Charlotte Bos, D66-raadslid Leidschendam-Voorburg, Marjan van Giezen, voorzitter Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg, en aanwezigen discussieerden in de Raadszaal over hoe de gemeente álle inwoners bij duurzaamheid en energiebesparing kan betrekken. Bos: “Ik vond het een energieke en levendige discussie met veel praktische ideeën.” Een idee was om aan ‘Klimaattafels’ mensen bij elkaar te brengen die willen verduurzamen, dit kunnen ook buurtorganisaties of wijken zijn. Een andere suggestie was het opzetten van een pilot waarin bewoners en woningcoöperaties in de energiebesparing samenwerken. Ook bleek dat inwoners meer willen weten over de kosten van verduurzaming van hun woning en wat dat oplevert. Inwoonster Gemma Breedijk: “Het ziet ernaar uit dat het nog een hele klus wordt om al die mooie oude huizen in Oud-Voorburg energiezuinig te krijgen.”

Marjan van Giezen: “Een energietransitie kan een gemeente alleen maar bereiken mét de inwoners. Anders gaat het niet lukken! We staan voor hele hoge doelstellingen. Die moeten we in een paar jaar tijd bereiken. Dat gaat dus niet lukken met alleen koplopers. Die gaan zelf wel nadenken wat ze kunnen doen. Maar je moet juist het peloton in beweging zien te krijgen. Dan krijg je massa! Daar moet de gemeente wel wat voor doen. De gemeente moet zelf initiatief nemen, snel aan de slag gaan en van begin af aan inwoners en ondernemers hierbij betrekken!”

Bos: “Er is zeker een wil bij onze inwoners om energie te besparen. Benut die positieve insteek zou ik de gemeente willen adviseren. Breng bewoners bij elkaar, geef hen verantwoordelijkheid en faciliteer hen om stappen te kunnen zetten. Inwoners hebben ook veel vragen over technische oplossingen in flatgebouwen en huurwoningen, schone energie, overlast en kosten. Mensen schatten de kosten van het verduurzamen van hun woning veel en veel hoger in dan het daadwerkelijk kost. Dit vraagt om een persoonlijke aanpak in begrijpelijke taal en om een gemakkelijke toegang tot overheidsmaatregelen.’’

De oogst van de debatavond neemt D66 de komende maanden mee naar de Raadsvergaderingen over duurzaamheid en de Energiestrategie.

 

Thema

Duurzaamheid

De aarde warmt op en dat beïnvloedt ons klimaat. Dat probleem trekt zich niets aan van grenzen en vraagt vooral om een internationale oplossing. Op lokaal niveau wil D66 in Leidschendam-Voorburg wel graag haar steentje bijdragen. D66 schuift dit probleem niet door naar volgende generaties.

Lees meer