Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 28 september 2019

D66 wil winkels ook open op feestdagen

D66 Leidschendam-Voorburg geeft ondernemers graag de vrijheid om zelf te beslissen wanneer hun winkel open is. Daarom heeft D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem een initiatiefvoorstel ingediend dat ervoor zorgt dat winkels ook op Goede Vrijdag, eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en eerste Kerstdag hun deuren mogen open. Dat voorstel heeft D66 ingediend samen met GBLV.

Leidschendam-Voorburg wil een bruisende gemeente zijn. En straks beschikt de gemeente met de Mall of the Netherlands over een hypermodern winkelcentrum dat heel veel banen oplevert. “Dan past het niet dat de gemeente ondernemers voorschrijft wanneer klanten wel en niet mogen winkelen,” aldus Jacco van Maldegem (D66). “En er zijn ook echt veel mensen die het heerlijk vinden om op eerste Paasdag of eerste Pinksterdag een dagje te winkelen.”

Extra voordeel van dit D66-voorstel is dat de gemeente niet langer handhavers hoeft in te zetten om te controleren of winkels ook echt allemaal gesloten zijn op de avond van Goede Vrijdag, eerste Paasdag, eerste Pinksterdag, en eerste Kerstdag. Van Maldegem: “De handhavers kunnen dan meer tijd besteden aan het voorkomen van overlast, aan surveillances en aan de ondersteuning van evenementen op feestdagen.”

Van Maldegem snapt dat er ook mensen zijn die vanuit hun geloofsovertuiging moeite hebben om te werken op deze feestdagen. “Dat vergt inderdaad een goed gesprek tussen baas en medewerker. En dat gaat nu vaak ook goed. Want winkels mogen nu ook al open op zondagen.” De kans dat zo’n gesprek niet goed loopt, is voor Van Maldegem geen reden om alle andere inwoners dan te beletten om te kunnen winkelen, en om ondernemers te verbieden hun waar aan te prijzen. “Als we in dat soort situaties elkaar altijd allerlei dingen gaan verbieden, ontstaat een land waarin weinig mag.”

Van Maldegem rekent op steun van andere fracties in de gemeenteraad. De VVD heeft in haar verkiezingsprogramma beloofd dat winkeliers zelf mogen bepalen wanneer en hoe lang ze open zijn. En in het coalitieakkoord van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie/SGP staat genoteerd dat ondernemers zoveel mogelijk zelf hun openingstijden bepalen. “De kans op een meerderheid in de gemeenteraad is dus erg groot,” denkt Van Maldegem, “of er moet politiek iets heel vreemds gebeuren.”

Met dit voorstel blijft er slechts een moment in het jaar voor winkeliers verboden om zaken te doen en dat is tijdens Dodenherdenking op 4 mei. “Je kunt inderdaad beargumenteren dat die regel ondernemers beknot in hun vrijheid,” meent Van Maldegem. “Tegelijkertijd rijden zelfs de treinen dan niet.”

Thema

Ondernemen

D66 is zich bewust van het open karakter van de Nederlandse economie. Het sentiment op internationale markten bepaalt ook het economisch tij in Nederland. Een gemeente moet niet proberen dat tij te beïnvloeden. Daarvoor reikt de invloed van een individuele gemeente niet ver en zijn de gemeentelijke zakken niet diep genoeg. Wel kan de gemeente zorgen voor goede faciliteiten voor lokale ondernemers, die tegelijkertijd bedrijven naar de gemeente kunnen lokken passend bij de woonfunctie die onze gemeente kenmerkt.

Lees meer